В Головному  управлінні Держгеокадастру у Вінницькій області 27 квітня 2018 року відбулось засідання колегії . На колегії було заслухано та обговорено про стан виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.01.2018р. №60-р щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад у Вінницькій області.

Було зазначено що, в області приділяється велика увага ефективному використанню земель запасу, резервного фонду.
Загальна площа земель запасу та резервного фонду, які передані в оренду становить 84,5 тис. га. Розмір орендної плати за 1 га в середньому становить 1274,5 грн./га, що більше ніж в 43 рази перевищує розмір земельного податку.
Середня орендна плата у 2018 році за оренду орних земель запасу та резервного фонду зросла у порівнянні з 2004 роком (89,6 грн./га) майже у 14 разів. За період з початку поточного року середня орендна плата за оренду земель державної власності значно збільшилась. Станом на 01.04.2018 – 1274,5 грн/га, тобто на 19 %.

З метою збільшення надходжень до бюджету від використання земель сільськогосподарського призначення державної власності, а також ініціювання укладання додаткових угод на збільшення орендної плати до 12% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки всім орендарям направлено листи про необхідність збільшення орендної плати, та проекти додаткових угод.
Вживаються заходи щодо поновлення дії договорів оренди земель сільськогосподарського призначення державної власності на 7 років, орендна плата встановлюється 12% від нормативно-грошової оцінки.
Слід зазначити, що з моменту прийняття повноважень по розпорядженню землями сільськогосподарського призначення державної власності Головним управлінням Держгеокадастру за період з 2013 – по 31.03.2018 року було укладено 3788 договорів оренди землі сільськогосподарського призначення державної власності на площу 74008 га.
Розмір річної орендної плати за відповідною кількістю укладених договорів та угод про поновлення оренди складає 125 млн. 113 тис 296 грн.
Відповідно за результати здійсненого аналізу договірної роботи при поновленні договорів оренди землі орендна плата збільшувалась в середньому в 5 (п’ять) разів, а в деяких випадках і в 10 (десять) разів.

Рішенням колегії роботу Головного управління Держгеокадастру в області за звітний період визнано задовільною. Після детального розгляду питань порядку денного учасники колегії обговорили актуальні питання роботи на поточний рік.