Зі своєї сторони керівництво управління ініціювало перевірку земельної ділянки площею 0,2 гектара, яка є суміжною із земельною ділянкою з кадастровим номером 0520655900:07:008:0229.Перевірка проводилася державними інспекторами Управління з контролю за використанням та охороною земель відповідно до наказу ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області.

Перевіркою виявлено, що вантажний автомобіль здійснював вивантаження земельного ґрунту разом із залишками асфальтного покриття, чим псує відповідну земельну ділянку, крім того, на земельній ділянці присутнє значне забруднення земельної ділянки й природної водойми побутовими та промисловими відходами.

Разом з тим, у Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області відсутні повноваження щодо оцінки дій, які створюють небезпеку для довкілля, таким чином під час проведення перевірки було встановлено лише площу на якій здійснюється засмічення побутовими та іншими відходами.

Відповідальність за забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля передбачена ст.293 Кримінального кодексу України.

Таким чином, при проведенні перевірки виявлено ознаки кримінального правопорушення передбаченого частиною 1 статті 293  Кримінального кодексу України.

Враховуючи вищевикладене, до Головного управління Нацполіції у Вінницькій області направлено лист про наявність ознак кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 293 Кримінального кодексу України.