20 червня набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 року №476, якою затверджено Порядок  проведення інвентаризації земель та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України.

Зокрема, ця постанова визначає, що проведення державної інвентаризації земель забезпечує Держгеокадастр або його територіальний орган шляхом прийняття наказу про проведення державної інвентаризації земель. Замовляти технічну документацію можуть органи державної влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, землевласники і землекористувачі. Зведений інвентаризаційний план складається у разі, коли об’єктами інвентаризації є територія України, територія адміністративно-територіальних одиниць або їх частин, масив земель сільськогосподарського призначення. Зведений інвентаризаційний план не складається у разі інвентаризації окремої земельної ділянки.

Окремо складаються переліки земельних ділянок: наданих у власність (користування) з присвоєнням кадастрових номерів; наданих у власність (користування) без присвоєння кадастрових номерів; не наданих у власність та користування у розрізі угідь; що використовуються без документів, які посвідчують речові права на них; що використовуються не за цільовим призначенням; нерозподілених, невитребуваних земельних часток (паїв); відумерлої спадщини.

Джерело: сайт журналу “Землевпорядний вісник України”.