Упродовж ІІ, ІІІ кварталу 2019 року, відповідно до затвердженого плану-графіку працівниками відділу державного геодезичного нагляду Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області було здійснено планове обстеження пунктів ДГМ 2 та 3 класу. Зокрема на території Барського району – 1, Мурованокуриловецького району – 2, Бершадського району – 4, Іллінецького району – 7, Тиврівського району – 14, Калинівського району – 2 та Козятинського району – 5.

Придбання двохчастотного GPS-приймача «Leica GS15» дозволило провести інструментальне обстеження наявності та стану пунктів 2 та 3 класів. За результатами обстеження складені відповідні картки та зроблені фотографії обстежених пунктів.

Фахівці Головного управління здійснюють періодичне обстеження пунктів ДГМ з метою установлення ступеня їх збереженості, фізичного стану й придатності для використання. У результаті проведених робіт виявлено, що більшість пунктів потребують перевідновлення, а інші, які є втраченими, потребують перезакладення.

Довідково:

Геодезична мережа – це система закріплених на земній поверхні геометрично зв’язаних між собою точок, положення яких визначене в прийнятій системі координат і висот. Закріплена на місцевості точка геодезичної сітки називається геодезичним пунктом.

Державна геодезична мережа (ДГМ) – це сукупність  пунктів,  рівномірно розміщених  на території   країни   і   закріплених  на  місцевості  спеціальними центрами, які забезпечують їх збереження та стійкість у плані і за висотою протягом тривалого часу.

Геодезичний пункт – пристрій і (або) споруда для позначення на місцевості точок земної поверхні з відомими координатами і висотами.