31 січня 2018 року Уряд схвалив розпорядження № 60-р щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад, що дозволяє провести земельну децентралізацію не вдаючись до змін у законодавстві.
Держгеокадастр розпочав процес передачі земель з 1 лютого 2018 року. Для висвітлення стану передачі земель об’єднаним територіальним громадам створено спеціальний портал (otg.land.gov.ua) та для отримання оперативних консультацій з даного питання від фахівців Держгеокадастру запроваджено функціонування гарячої лінії (0 800 502 528).
У 2019 році продовжується процес передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад. Землі отримають 141 ОТГ, які об’єдналися у 2018 році (з їх переліком ви можете ознайомитися на сайті https://decentralization.gov.ua/ .
Як і в минулому році, землі передаються на баланс ОТГ після проведення інвентаризації, уточнення даних та внесення відомостей до Державного земельного кадастру. Усі процедури із оформлення ділянок перед передачею ОТГ здійснюються за рахунок державного бюджету.
18 червня 2019 року в Головному управлінні Держгеокадастру у Вінницькій області передано ще двом об’єднаним територіальним громадам земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність. Це Тростянецька селищна об’єднана територіальна громада (518,899 га) та Хмільницька міська об’єднана територіальна громада (227,7428 га).

Довідково: загалом у 2018 році 647 ОТГ, які були утворені до 2018 року, отримали у комунальну власність 1,45 млн га державних земель сільськогосподарського призначення.