В рамках здійснення повноважень у сфері державного контролю за дотриманням вимог законодавства України про охорону земель на території Вінницької області, Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області проведено перевірку земельних ділянок державної власності, які розташовані на території Маловулизької та Великовулизької сільських рад Тиврівського району.

В ході перевірки державними інспекторами було встановлено, що земельні ділянки загальною площею 147,81 га на території вищевказаних сільських рад використовуються невідомими особами для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а саме вирощування сільськогосподарської культури – кукурудзи за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у власність або надання у користування (оренду) та за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, що є порушенням вимог статті 125,126 Земельного кодексу України.

Даний факт та дії невідомих осіб відповідно до статті 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» кваліфікується як самовільне зайняття земельної ділянки.

Слід зазначити, що в більшості аналогічних випадків самовільне зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, розорювання пасовищ та інші порушення відбуваються за «мовчазної» згоди або прямого сприяння голів сільських, селищних рад та інших посадових осіб.

В даному випадку Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області направлено листи до Головного управління Національної поліції у Вінницькій області щодо встановлення та доставлення невідомих осіб в найкоротші терміни до Тиврівського ВП Жмеринського ГУНП у Вінницькій області для складання державним інспектором протоколу про адміністративне правопорушення, визначення розміру шкоди завданої внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок загальною площею 147,81 га на території Маловул. та Великовул. сільської рад та притягнення осіб до відповідальності.