Антикорупційний комплаєнс Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області включає в себе :

  • антикорупційну програму Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру;
  • оцінка корупційних ризиків;
  • засоби інформування про готування чи вчинення корупційних та пов’язаних з ним порушень;
  • заходи реагування з боку керівництва на факти повідомлення про корупційні та пов’язані з ними порушення;
  • захист осіб, що здійснюють повідомлення про вчинення корупційних та пов’язаних з ними порушень;
  • заходи запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Антикорупційна програма – комплекс правил, процедур щодо виявлення, протидії та запобігання корупційних та пов’язаних з ними порушення. Антикорупційна програми Держгеокадастру на 2018 рік затверджена наказом №168 від 25.04.2018 року, та затверджені зміни до антикорупційної програми 03.08.2018 року наказом №122.

Сектором запобігання та виявлення корупції Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області постійно проводиться роз’яснювальна робота серед працівників Головного управління. Так, у 2018 році було підготовлено та проведено

  • 5 виступів
  • 10 листів роз’яснювального характеру
  • 14 індивідуальних бесід
  • 220 консультацій

з питань дотримання строків подання та заповнення електронних декларацій, повідомлень про суттєві зміни в майновому стані, обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, алгоритм дій при виявлені конфлікту інтересів, у разі надходження пропозицій щодо неправомірної вигоди або подарунка .

Роз’яснення, методичні рекомендації щодо застосування окремих положень законодавства доводиться до відома керівникам структурних підрозділів на нарадах, шляхом надсилання інформаційних листів. За потреби у Головному управлінні проводяться наради (навчання) з застосування окремих положень антикорупційного законодавства.

Протягом 2018 року сектором перевірено наявність декларацій в Єдиному реєстрі електронних декларацій 419 суб’єктів декларування. З них 371 щорічних декларацій, 25 декларацій після звільнення, та 23 декларації перед звільненням. За фактом неподання та несвоєчасного подання до НАЗК було направлено 18 повідомлень.

Одним із кроків на шляху до підвищення рівня доброчесної поведінки працівників Головного управління, і вирішення тих питань, які можуть бути перепонами для неухильного виконання вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, інших вимог та обмежень, передбачених Законом України «Про запобігання корупції», та Закону України «Про державну службу» керівництвом Головного управління у 2018 році було започатковано з метою виявлення корупційних ризиків, анонімне опитування працівників Головного управління. Не обійшлося без зауважень, пропозицій з боку працівників. Це свідчить, що в Головному управлінні серед працівників існують діалоги та полілоги. Всі пропозиції та зауваження керівництвом взято до уваги.

Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області наказом № 128 від 22.08.2017 року затвердило порядок організації роботи із повідомленнями про корупцію, внесеними викривачами.

З метою належного інформування населення про порядок подання повідомлення про корупцію на офіційному веб – сайті Головного управління розміщено інформацію про уповноваженого, номери «гарячої» лінії.

Працівником сектору запобігання та виявлення корупції систематично проводиться, і планується в подальшому проводитися опитування державних службовців Головного управління для перевірки знання антикорупційного законодавства.

В Головному управлінні забезпечений посилений контроль щодо працівників, діяльність яких пов’язана з підвищеним корупційним ризиком.

Серед працівників формується правова свідомість, добросовісна поведінка, нетерпимого, негативного ставлення до корупції як суспільно небезпечного явища.