Ефективне використання земельних ресурсів має важливе значення для сталого  розвитку аграрного сектору економіки України, зокрема, забезпечення відповідного контролю за їх використанням та належною охороною.

Відповідно статті 37 Закону України «Про охорону земель», використання земельних ділянок способами, що призводять до погіршення їх якості, забороняється, тому управління з контролю за використанням та охороною земель постійно проводить контроль щодо охорони родючості ґрунтів.

З початку 2019 року державними інспекторами Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області здійснено 1037 перевірок дотримання вимог земельного законодавства, у ході яких виявлено 929 порушення. По виявлених в результаті перевірок порушеннях, а саме щодо самовільного зайняття земельних ділянок, використання не за цільовим призначенням, зняттям та перенесенням ґрунтового покриву без спеціального дозволу розраховано шкоду у розмірі 3 429 250,33 грн, з них добровільно було сплачено до Державного бюджету України 2 309 177,23 грн. Наразі, Головним управлінням спільно з правоохоронними органами вживаються заходи щодо примусового стягнення 900 тис грн, з порушників до Державного бюджету.

 

Головним управлінням також проводиться робота щодо виявлення осіб, які зловживають своїм правом безкоштовного отримання земельних ділянок по одному виду використання. Закон, зокрема ст. 121 Земельного Кодексу України регламентує, що громадяни України мають право на безкоштовну передачу їм земельних ділянок у визначених законом розмірах один раз для відповідного виду використання.

Реалізація цієї норми закону проводиться шляхом подачі особою, яка бажає отримати земельну ділянку у власність, до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування клопотання. В ньому заявник підтверджує, що раніше ним земельні ділянки даної категорії в межах норм безоплатної приватизації не отримувались.

За результатами вивчення стану законності у цій сфері Головним управлінням Держгеокадастру в області виявлено випадки зловживання окремими громадянами своїм конституційним правом та повторне використання процедури безоплатного отримання земельної ділянки особами, які таке право уже використали, що містить ознаки кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.190 Кримінального кодексу України.

Таким чином, по вказаним фактам проводяться перевірки, за результатами яких, матеріали будь направлені до органів досудового розслідування для внесення відомостей до єдиного реєстру досудових розслідувань.