В рамках здійснення повноважень у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель на території Вінницької області Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області проведено перевірку з питань дотримання вимог земельного законодавства при використанні земельної ділянки житлової та громадської забудови, загальною площею 0,0421 га, яка розташована на території Вінницької міської ради.

У ході проведеної перевірки встановлено, що земельна ділянка площею 0,0421 га із земель загального користування територіальної громади
м. Вінниці огороджена громадянином металевим парканом на фундаменті та приєднана до власної земельної ділянки. Земельна ділянка, площею 0,0421 га використовується порушником для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель та споруд за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) та за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, що є порушенням вимог ст.ст.125,126 Земельного кодексу України.

Розрахунок визначення розміру шкоди, заподіяної державі, внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, здійснено на підставі Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України № 963 від 25.07.2007 року, розрахунок якої становить 5097,58 гривень.

У зв’язку з несплатою у добровільному порядку порушником коштів за самовільне зайняття земельної ділянки, Головним управлінням ініційовано подання позову до суду.

Рішенням Вінницького міського суду, яке набуло законної сили, позов задоволено. Вирішено стягнути з порушника шкоду, завданої внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки у розмірі 5097,58 гривень на користь держави.