Сучасне використання земельних та водних ресурсів не в повній мірі відповідає вимогам раціонального природокористування. Проблема охорони як просторової бази життєдіяльності людини є актуальною в наш час і потребує уваги з боку фахівців.

Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області не може залишатися осторонь цієї проблеми, та закликає землевласників та землекористувачів Вінниччини,   особливо які межують з водними об’єктами, дотримуватися всіх вимог земельного законодавства.

Зі своєї сторони керівництво управління ініціювало перевірку прибережної захисної смуги вздовж р. Південний Буг на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області. Перевірка проводилася державними інспекторами Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління за участю землевпорядника Стрижавської селищної ради Островського Віктора Петровича відповідно до наказів ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області.

У результаті перевірки було встановлено землекористувачів земельних ділянок. В ході обстеження виявлено ряд фактів порушень  вимог земельного законодавства України. Найпоширеніші є порушення вимог ст.168 Земельного кодексу України (здійснення зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) за відсутності на те дозволу; порушення вимог ст. 125,126 Земельного кодексу України (самовільне зайняття земельної ділянки). Масовим явищем є невиконання вимог щодо використання земель за цільовим призначенням, а саме на понад 20 земельних ділянках, які є прибережно – захисними смугами уздовж р. Південний Буг викопано копанки.

Про всі факти було складено акт перевірки та, направлено порушникам повідомлення про виклик для надання пояснень.  На сьогодні державними інспекторами Головного управління на одного порушника вже складено протокол про адміністративне правопорушення та винесено постанову про адміністративне стягнення.

В разі нез’явлення на вказану дату інших порушників, Головним управлінням будуть направлені листи до Головного управління національної поліції у Вінницькій області про розшук громадян та доправлення їх в порядку ч. 1 ст. 259 КУпАП та ч. 1 ст. 263 КУпАП для складення державними інспекторами протоколів про адміністративне правопорушення, визначення розміру шкоди завданої внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок та притягнення даних осіб до відповідальності.

Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області планує і далі проводити перевірку дотримання вимог земельного законодавства України при використанні земельних ділянок із земель водного фонду державної форми власності (прибережно – захисні смуги), особливо там, де можливі порушення можуть призвести до загрози навколишньому середовищу.