6 березня 2019 року в Головному управлінні Держгеокадастру у Вінницькій  області відбулись урочистості з нагоди Дня землевпорядника України, який у цьому році припадає на 9 березня.

День землевпорядника – відзначається в Україні щорічно у другу суботу березня з 1999 року, коли таким чином Указом Президента № 1556/99 була підтримана ініціатива Державного комітету України з земельних ресурсів і Спілки землевпорядників України.

Розвиток суспільства в усі часи був пов’язаний з землею, яка і зараз залишається головним засобом для існування людства і джерелом суспільного багатства.

В Україні професія землевпорядника завжди користувалася повагою, тому що вона присвячена безцінному скарбу країни – її землі. Землевпорядники слідкують за тим, щоб земля використовувалась раціонально і ефективно.

Привітати землевпорядників області із професійним святом завітали  Народні Депутати України Заболотний Г.М. та Кудлаєнко С.В., перший заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Гижко А.П., заступник керівника виконавчого апарату Вінницької обласної ради Кухарчук І.І, директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Ткачук М.Ф., керівники землевпорядних організацій області – директор ДП «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» та директор ВФ ДП «Центр державного земельного кадастру» Калась О.В.

З доповіддю про результати реалізації земельної реформи на тернинах Вінницької області  виступив начальник Головного управління Козак Ю.В. Який відмітив значні досягнення Головного управління у Вінницькій області та його структурних підрозділів у реалізації земельної реформи, на теренах Вінницької області. Який відмітив, що протягом минулого року Головними управлінням приділялась велика увага державному управлінню земельними ресурсами, реформуванню земельних відносин на основі раціонального та ефективного використання землі, гарантування громадянам, юридичним особам, територіальним громадам сіл, селищ та міст права власності на землю.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.01.2018 №60-р «Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад», на території Вінницької області у 2018 році передано 34 об’єднаним територіальним громадам 37,644 тис. га земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність: Барської, Гніванської, Тульчинської, Калинівської, Іллінецької, Немирівської міських об’єднаних територіальних громад, Брацлавської, Вороновицької, Вапнярської, Глуховецької, Томашпільської, Шпиківської, Дашівської, Оратівської селищних об’єднаних територіальних громад, Джулинської, Іванівської, Краснопільської, Мельниківської, Ковалівської, Райгородоцької, Ситковецької, Жданівської, Кунківської, Мурафської, Новогребельської, Сокиринецької, Росошанської, Северинівської, Студенянської, Староприлуцької, Лука – Мелешківської, Бабчинецької, Якушинецької, Шляхівської сільських об’єднаних територіальних громад.

Інвентаризацію земельних ділянок державної власності сільськогосподарського призначення по області згідно графіка виконано та затверджено в повному обсязі.

На 2019 рік передбачається провести передачу земель державної власності сільськогосподарського призначення по Тростянецькій селищній об’єднаній територіальній громаді – 650,5747 га, в тому числі 319,211 га несформованих земельних ділянок та по Хмільницькій міській об’єднаній територіальній громаді – 256,9483 га, в тому числі – 244,42 га несформованих земельних ділянок.

До Головного управління звернулося 19248 учасників антитерористичної операції з клопотаннями про отримання земельних ділянок. З них, 16810 громадян вже отримали накази про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок на загальну орієнтовну площу 25402,1869 га

Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області за 2018 рік укладено 847 договорів оренди землі, на площу 18 358 га., орендна плата по яким склала 54 447 587 грн. В тому числі укладено 136 додаткових угод про поновлення на площу 4 119 га.

Також  внесено зміни до 294 договорів оренди укладених з райдержадміністраціями стосовно збільшення орендної плати, на площу           9 150 га., розмір орендної плати склав 21 611 195 грн., до внесення змін орендна плата була 5 077 559 грн.

За 2018 рік Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області організовано проведення 120 аукціонів з продажу права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 1524,44 га, стартовий розмір орендної плати яких становив 3 млн. 320 тис. 100 грн., кінцева орендна плата склала 10 млн. 880 тис. 487 грн. Проведення земельних торгів забезпечили надходження до місцевих бюджетів більш як в три рази від очікуваної (стартової) суми орендної плати. Середній розмір орендної плати за 1 га становить 7144 грн.

У 2018 році до відділу ринку та оцінки земель, на якого згідно функціональних обов’язків покладено проведення державної експертизи документації з оцінки земель, направлено на державну експертизу 1553 об’єкта. З них 1544 документацій по нормативній грошовій оцінці земель та 9 звітів з експертної грошової оцінки. До місцевого бюджету у 2018 році від проведення державної експертизи землевпорядної документації з оцінки земель надійшло коштів на суму 88052,88 грн

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 року
№ 105 у 2018 році проведено загальнонаціональну (всеукраїнську) нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, яка затверджена наказом Мінагрополітики України від 16.11.2018 № 552 та набула чинності з 1 січня 2019 року.

Всі дані про загальнонаціональну нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення зведено в єдину систему та створено портал-дзеркало із можливістю онлайн-розрахунку нормативної грошової оцінки зареєстрованих у Державному земельному кадастрі земельних ділянок.

Станом на 01.03.2019р. спеціалістами структурних підрозділів у районах та м. Вінниці Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області уже опрацьовано 46309 заяв щодо надання витягів про нормативну грошову оцінку земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Всього від надання адміністративних послуг державними кадастровими реєстраторами до місцевих бюджетів за 2018 рік надійшло коштів в сумі 4 млн. 484 тис. грн.

За 2018 рік діяльність управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління характеризується наступними показниками:

– видано 1493 накази про здійснення державного контролю за дотриманням земельного законодавства, використанням та охороною земель усіх категорій і форм власності, родючості ґрунтів;

– проведено 1305 перевірок, під час яких виявлено 842 порушення вимог земельного законодавства;

– керівникам юридичних осіб та фізичним особам, які вчинили порушення земельного законодавства щодо використання та охорони земель, вручено 670 приписів;

– на порушників земельного законодавства було складено 572 протоколи про адміністративні правопорушення;

– винесено 542 постанови про накладення адміністративного стягнення  на суму 149 753 гривні; з них сплачено 481 штрафів на суму 137 564 гривні;

– розраховано шкоду у 359 випадках на суму 5 168 415 гривень 29 копійок;  з них сплачено 4 069 371 гривня 38 копійок (310 нарахувань);

– видано 11 дозволів на зняття та перенесення родючого шару ґрунту та                9 відмов.

В повному обсязі було реалізовано право громадян на подання звернень, скарг та пропозиції. Так за звітний період було розглянуто 2239 звернень, скарг та пропозиції громадян, з них:
119 звернення, яке надійшло на гарячу лінію голови Держгеокадастру
351 звернень, які надійшли на Урядову гарячу лінію
574 звернень, які надійшли від громадян на особистому прийомі
1195 звернень, які направлені громадянами по пошті, надійшли на розгляд з Вінницької обласної державної адміністрації, Вінницької обласної ради, інших органів виконавчої влади та місцевого самоврядування
Особлива увага приділялась питанням протидії та запобіганню корупції, шляхом проведення роз’яснювальної роботи та вжиття інших заходів направлених на викорінення корупції у землевпорядній сфері.
В засобах масової інформації широко висвітлювалась діяльність Головного управління по його основним напрямкам.

За значний особистий внесок у реалізацію державної політики в галузі земельних відносин, впровадження в життя земельної реформи, сумлінну працю та з нагоди професійного свята Дня землевпорядника України кращі землевпорядники області, 53 кращих землевпорядників області, серед яких працівники апарату, начальники відділів та головні спеціалісти  у районах, державні кадастрові реєстратори Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, співробітники землевпорядних організації, були нагороджені Грамотою Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, Почесною грамотою Вінницької обласної державної адміністрації та обласної ради, а також грамотою Вінницької незалежної профспілкової організації «Рідна земля».

Нагородами було відзначено також колективи Державних підприємств «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», «Поділлягеодезкартографія», Вінницької регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру», керівники приватних підприємств землевпорядної сфери.