Використання земельних ділянок способами, що призводять до погіршення їх якості, забороняється, тому управління з контролю за використанням та охороною земель постійно проводить контроль щодо охорони родючості ґрунтів.

З початку 2019 року державними інспекторами Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області здійснено 1502 перевірок дотримання вимог земельного законодавства, у ході яких виявлено 1081 порушення. По виявлених в результаті перевірок порушеннях, а саме щодо самовільного зайняття земельних ділянок, використання не за цільовим призначенням, зняттям та перенесенням ґрунтового покриву без спеціального дозволу розраховано шкоду у суму 6 179 402,22  грн; з них добровільно було сплачено до Державного бюджету України 3 776 225,34 грн.

До органів прокуратури передано 11 справ про адміністративні правопорушення по факту самовільного зайняття земельних ділянок  щодо звернення до суду з позовом в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, на загальну суму 174947 грн. 49 коп., з яких у добровільному порядку сплатили 45558 грн. 05 коп.

Крім того, до органів досудового розслідування передано 5 матеріалів перевірок з ознаками кримінального правопорушення на території Вінницької області в порядку встановленому  ст.253 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зазначені матеріали містили ознаки кримінального правопорушення визначені ч.1, 2 ст. 197 – 1 Кримінального кодексу України.

Відповідно до підпунктом “б” статті 6 Закону України “Про державний контроль за використанням та охороною земель»  управлінням з контролю Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області проведено перевірку рішень однієї з об’єднаних територіальних громад.

За результатами перевірки внесено 46 клопотань про приведення у відповідність рішень об’єднаної територіальної громади прийнятих з питань регулювання земельних відносин, використання та охорони земель.

Так, у зазначених виявлено грубі порушення вимог Земельного кодексу України, Закону України «Про землеустрій», Закону України «Про оренду землі».

Об’єднаною територіальною громадою надавались в оренду земельні ділянки без проведення аукціонів, без складання проектів землеустрою, перевищувались повноваження при розпорядженні земельними ділянками та інші порушення.