8 жовтня 2020 року у Калинівській міській ОТГ відбувся семінар з питань земельної реформи, державної підтримки та розвитку фермерських господарств.

Участь у семінарі взяли аграрії Вінниччини, громадські активісти, експерти, представники державних та місцевих органів влади, зокрема: Вадим Варчук – начальник Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області; Тарас Висоцький – заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Сергій Здітовецький – заступник Голови обласної державної адміністрації; Микола Ткачук – директор лепартаменту агропромислового розвитку та екології Вінницької ОДА; Василь Поліщук – голова Калинівської Районної Ради.

«Україна стоїть на порозі відкриття ринку землі, уже з 1 липня 2021 року скасовується мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. З липня 2021-го до 1 січня 2024 року діятимуть обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки, а з 1 січня 2024 – загальна площа землі с/г призначення не може перевищувати 10 тис. га як для фізичних, так і для юридичних осіб.

До 2024 року купувати землю зможуть лише фізичні особи. Іноземці та компанії, які мають серед засновників іноземців, отримають право купувати українські земельні ділянки тільки у тому випадку, якщо громадяни України підтримають це рішення на всеукраїнському референдумі.

Купівлю-продаж сільгоспземлі мають проводити тільки в безготівковій формі, обов’язковою умовою буде наявність документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких набувають такого права. Ще одна важлива складова – до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення не може бути меншою за їхню нормативну грошову оцінку.

Наголошую, що Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру зараз вживає усі необхідні заходи задля налагодження інтеграції та синхронізації Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Також важливою складовою перед відкриттям ринку землі – є інвентаризація земель с/г призначення по всій України, зокрема у Вінницькій області таких земель налічується 17703 га. Станом на сьогоднішній день топографо-геодезичні роботи проведені у повному обсязі. Планується, що до кінця 2020 року повна інвентаризація земель сільськогосподарського призначення буде остаточно проведена», – під час свого виступу зазначив начальник Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Вадим Варчук.

Учасники заходу обговорили поточний стан впровадження земельної реформи, основні засади створення сімейних фермерських господарств, перші кроки та умови участі у програмах державної та недержавної підтримки.