Протягом останніх років в Україні відбулася реформа адміністративно-територіального устрою, у зв’язку із чим з’явились нові адміністративні одиниці, як-от об’єднані територіальні громади (ОТГ). Однією з новацій нової форми декларації, що була оновлена наприкінці 2021 року, стала адаптація адресних блоків до актуальних назв адміністративно-територіальних одиниць.

Інформацію про адреси у кроках «Інформація про суб’єкта декларування», «Інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування», «Об’єкти нерухомості», «Об’єкти незавершеного будівництва» та «Фінансові зобов’язання» при створенні нової чернетки необхідно оновити – інакше у вас виникатимуть помилки.

Вказувати інформацію про адреси варто почергово щодо кожного поля: починаючи з індексу рухатись праворуч та заповнити інформацію про вашу область, район в області, територіальну громаду, тип та назву населеного пункту і далі за переліком. Залежно від вибору в попередньому полі, наступні поля можуть автоматично блокуватись. Саме тому важливо дотримуватись послідовності заповнення адресного блоку. Це допоможе уникнути помилок при поданні декларації.

Зауважте, що в полі «Автономна Республіка Крим/область/місто зі спеціальним статусом» вам необхідно вказати або назву вашої області (чи обрати пункт Автономна Республіка Крим), або міста зі спеціальним статусом: Київ чи Севастополь. Слова «Автономна республіка Крим» – лише частина назви поля, що за потреби передбачає також заповнення інформації про область чи місто зі спеціальним статусом.

При цьому поля «Район в області та Автономній Республіці Крим» чи «Територіальна громада» варто залишати неактивними лише у разі, якщо адреса знаходиться у Києві чи Севастополі. Усі інші міста включно з обласними центрами входять до складу тих чи інших районів та утворюють територіальні громади.

Перевірити актуальну належність вашої ОТГ до новоутворених районів можна у постанові Верховної Ради України за посиланням: https://bit.ly/3Ks2LFB.

Якщо за дотримання вищевказаної послідовності випадаючі списки у деяких полях відсутні, спробуйте, будь ласка, вийти з реєстру та увійти знову, попередньо переконавшись, що використовується статична ІР-адреса інтернет-провайдера, а не динамічна (цю інформацію можна уточнити у постачальника послуг інтернету).