21 лютого 2023 року відбулася презентація результатів незалежної технічної оцінки стану автоматизованої системи Державного земельного кадастру (АС ДЗК) та ІТ-інфраструктури ДП «Центр державного земельного кадастру». Технічна оцінка була проведена на запит Держгеокадастру найкращими ІТ-експертами України завдяки підтримці Світового банку та ЄС.

У рамках оцінки було проведено аналіз ключових компонентів АС ДЗК, її функціональності, захищеності, наявних ресурсів та структури управління процесами розробки й технічної підтримки. Експерти відзначили високий рівень професіоналізму та відданість команди Держгеокадастру та Центру ДЗК, а також їхню активну участь у проведенні оцінки. Згідно з висновками незалежної оцінки для подальшої ефективної роботи Державного земельного кадастру, виконання вимог законодавства та задоволення потреб країни у якісних гео- та картографічних даних існує потреба модернізації АС ДЗК та інституційної трансформації процесів управління розробкою, контролю та моніторингу роботи системи, посилення кібербезпеки та захисту даних тощо.

За результатами зустрічі було домовлено про створення спільної робочої групи Держгеокадастру за участю національних та міжнародних експертів, а також продовження співпраці із міжнародними партнерами Держгеокадастру (Євросоюзом та Світовим банком) з метою створення проєктної команди підтримки трансформації та задоволення термінових потреб ДП «Центр ДЗК» в оновленні та сервісному обслуговуванні критичного обладнання.

«Це перша настільки комплексна технічна оцінка системи забезпечення роботи Державного земельного кадастру, проведена незалежними експертами найвищого рівня. Ми розуміємо, яка відповідальність лежить на Держгеокадастрі зі збереження та наповнення даних, особливо зараз, коли паперові архіви земельної документації на багатьох територіях зруйновані через неспровоковану агресію росії проти нашої держави. Відомості, які містить Державний земельний кадастр, є надзвичайно важливими для аграрного і промислового виробництва, будівництва, розвитку інфраструктури, наповнення місцевих бюджетів, захисту екологічно вразливих територій і об’єктів культурної спадщини, і найголовніше – для захисту прав землевласників. Для ефективного розвитку та відновлення країни та інтеграції до ЄС нам потрібен земельний кадастр європейського рівня. Для реалізації цього  завдання нам знадобиться уся можлива підтримка – від Парламенту, Уряду, вітчизняних експертів, громадськості та міжнародних організацій. Відтак ми запланували серію зустрічей та консультацій для напрацювання детального плану трансформації»,  – зауважив  Сергій Завадський, в.о. Голови Держгеокадастру.

У презентації результатів технічної оцінки взяли участь керівники Мінагрополітики, Держгеокадастру, ДП «Центр ДЗК», експерти Світового банку, представники виконавця технічної оцінки та Офісу реформ Кабінету Міністрів України.

Технічна оцінка ІТ-інфраструктури та програмного забезпечення АС ДЗК тривала з травня до грудня минулого року за сприяння проєкту «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в України», що впроваджується Світовим банком за кошти ЄС.

FacebookTelegramTwitterEmail