Організація робіт з набуття права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності шляхом проведення земельних торгів є пріоритетним напрямком Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

29 вересня 2020 року було продано право оренди  на 4 земельних ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, загальною площею 28,8155 га, стартовий розмір річної орендної плати яких становив 35 тис. 649 грн., а кінцевий розмір орендної плати склав 199 тис. 583 грн., яку орендарі сплачуватимуть щорічно до бюджетів місцевих рад Вінниччини.

Стартовий розмір річної орендної плати за користування земельною ділянкою встановлювався в розмірі 12% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. За результатами проведених торгів середній відсоток орендної плати  склав 67,18 %.

Наприклад, за результатами торгів, було продано право оренди на земельну ділянку площею 9,5638 га, розташовану на території Печерської  сільської ради Тульчинського району Вінницької області, стартовий розмір орендної плати за яку становив 1тис.182 грн., річна орендна плата за користування склала 65тис. 005 грн. за рік, що становить 659 % від нормативної грошової оцінки.

Таким чином, впровадження конкурентних способів продажу прав на земельні ділянки має безперечні переваги для територіальної громади, оскільки успішно проведені земельні торги є ефективним засобом істотного збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Ознайомитися з запропонованими лотами, переліком земельних ділянок можна на офіційному сайті Держгеокадастру України.