За ініціативи Кабінету Міністрів України, відповідно до Розпорядження КМУ №60-р від 31 січня 2018 року в Україні здійснюється передача земель сільськогосподарського призначення державної власності у власність об’єднаних територіальних громад. На території Вінницької області створено 34 ОТГ. Планується передати 37,9 тис. га земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області розроблено План – графік передачі земель об’єднаним територіальним громадам на території Вінницької області, яким передбачено, що завершити передачу земель до 1 грудня поточного року.

На даний час підписано Меморандуми про співпрацю Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області з об’єднаними територіальними громадами при здійсненні заходів щодо передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад. Даними Меморандумами передбачено засади співпраці та організацію співпраці, де зазначено послідовність виконання заходів сторонами Меморандуму.

Станом на 04.05..2018 року об’єднаними територіальними громадами прийнято 29 рішень щодо передачі земель державної власності у комунальну власність. Головним управлінням підготовлено відповідні накази про проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності.

5 квітня поточного року було передано в комунальну власність Брацлавської, Вороновицької селищних, Барської міської об’єднаних територіальних громад 1328,9869 га земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності.