23 червня 2021 року Всеукраїнська асоціація громад (ВАГ) за підтримки Програми USAID АГРО провела другу онлайн-конференцію у форматі круглого столу в рамках реалізації програми підтримки реформи Держгеокадастру сільськими громадами.

Круглий стіл відбувся для учасників із Вінницької області. Серед ключових питань, що піднімалися учасниками:

  • Повноваження територіальної громади при запровадженні ринку землі.
  • Чи допускаються до ринку землі іноземці через юридичні особи, засновані в Україні?
  • Який механізм встановлення загальної площі земельних ділянок СГ призначення, що перебувають у власності покупців?
  • Процедура створення відокремлених фермерських садиб.
  • Продаж земельної ділянки, на якій є договір оренди (в т.ч. на 49 років).Чи можна відчужити (продати, подарувати, поміняти)? Чи є перехід права власності підставою для розірвання договору оренди землі?
  • Чи можуть виконавчі органи міських рад набувати повноважень щодо державного контролю за використанням земель?
  • Процедура набуття у власність фізичними та юридичними особами земельних ділянок.
  • Питання щодо застосування норм земельного законодавства в практичній діяльності.
  • Якими документами підтверджується факт перебування у користуванні громадянина земельної ділянки?
  • Яке рішення має прийматися 2/3 голосів депутатів: про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою чи про затвердження даної документації із землеустрою? Які наслідки для заявника та для ОМС відсутності 2/3 голосів депутатів?
  • Де можна дізнатися про перелік об’єктів інженерної інфраструктури загальнодержавних та міжгосподарських меліоративних систем державної власності та їх місцезнаходження?

У заході наживо взяли участь 46 представників об’єднаних територіальних громад Вінницької області.

На питання учасників відповідали:

Віктор Рижук, начальник Юридичного управління ГУ Держгеокадастру в Вінницькій області, Сергій Завадський, в. о. Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Сергій Кубах – керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО, Іван Фурсенко, Перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад, Резникова Катерина, експерт Всеукраїнської асоціації громад, Андрій Мартин, старший проєктний менеджер Офісу реформ КМУ (Кабінету Міністрів України), Ксенія Бережна, головний спеціаліст Департаменту контролю за використанням та охороною земель Держгеокадастру, Данило Кінь, представник Науково-дослідного інституту геодезії і картографії.

Роман Лещенко зокрема зазначив: «Для швидкої адаптації громад до нових реалій ми пропонуємо 7 простих кроків для того, щоб громади були максимально прозорими і ефективно використовували потенціали, які є у прийнятих законах. Ми радимо громадам провести інвентаризацію земель, зробити комплексний план просторового розвитку територій, зустрітись із потенційними інвесторами, регулярно проводити нормативно-грошову оцінку земель, оприлюднити всю землевпорядну та містобудівну документацію на публічних ресурсах місцевих громад, виставити земельні ділянки на аукціони, знайти справжніх фахових землевпорядників та сформувати відповідні департаменти».

«Зупинюся на запитаннях, які виникли на другому етапі круглого столу обговорень у нашій області. Одне із питань стосувалося саме повноважень територіальної громади при запровадженні ринку землі. Загальні повноваження органів місцевого самоврядування щодо розпорядження земельних ділянок комунальної власності та передачі такого ж типу ділянок у власність громадян та юридичних осіб діють відповідно до Земельного кодексу. Зауважу, що оскільки мова йде про запровадження ринку землі, то прямих таких повноважень законодавством не передбачено. Слід розрізняти повноваження, які стосуються сільськогосподарського призначення та повноваження, які стосуються комунальної власності.

Також виникло таке запитання: «Чи допускаються до ринку землі іноземці або ж юридичні особи зареєстровані не в Україні?». Відповідаючи на це запитання звертаємося до редакції статті 130 Земельного Кодексу України від 1-го липня.

Щодо нових напрацювань нашої області в питаннях землевпорядкування, то зроблю зауваження, яке стосується організації та проведення аукціонів, які були започатковані та набули чинності законом до 27 травня. Попередньо були направлені листи територіальної громади з метою укладення двосторонніх договорів. Такі дії допоможуть закінчити започатковані нами аукціони. Що стосується нашої області, то зараз розпочалася активна робота та почали з’являтися конкретні напрацювання у відповідь на ті запитання, які виникають в полі теми землевпорядкування», – повідомив Віктор Рижук.

Іван Фурсенко, Перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад,  підсумував: «Органи місцевого самоврядування отримали безпрецедентні можливості у розпорядженні та управлінні своїми ресурсами, що дає змогу наповнення місцевих бюджетів та економічного розвитку території, покращення якості життя сільського аграрного виробника та всіх мешканців громад. Але нові повноваження несуть за собою велику відповідальність, тому важливо виважено ставитись до прийняття рішень щодо розпорядження земельними ресурсами, компетентності та професійних навичок співробітників виконавчих органів місцевих рад, виключати можливість корупційних складових».

Програма USAID АГРО підготувала оновлений Практичний Інструментарій із управління земельними ресурсами. Він допоможе органам місцевого самоврядування ефективно організувати свою роботу в галузі управління земельними ресурсами.

Завантажити Інструментарій можна за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1C0m9EGff-rqwFiXBCd6n4WKu4P0IxDDn/view

Запис круглого столу у Вінницькій області можна переглянути за посиланням.